Ch. Gujaclea's Xylonia
 

Algemene informatie

De Noorse Boskat is een halflangharig kattenras uit de landen van Scandinavië. Lange tijd leefden deze katten in het wild en bekend is dat ze alleen in tijden van voedselschaarste in de buurt van boerderijen opdoken, waar ze gewaardeerd werden om hun jachtinstinct en het klein houden van de muizenpopulatie. Hij is nog altijd een goede jager, een uitstekende klimmer en door zijn zogenaamde “dubbele” vacht (een wollige ondervacht en een langere, gladde bovenvacht) gehard en bestand tegen kou en nattigheid.

 

 
 

In oude Noorse sprookjes en in de Germaanse mythologie kwam deze kat al voor en ze was in die verhalen altijd het dier dat geluk bracht. Vandaag de dag is de Noorse boskat een volkomen gedomesticeerde huiskat, waarin de goede oude eigenschappen samengaan met een uiterst mensgericht, vriendelijk karakter. Een kat met het uiterlijk van de oerkat: stevig en sterk. Een lang, soepel lichaam, gespierde hoge achterpoten die de ruglijn naar achteren laten oplopen. Een lange, als een veer gevormde, langharige staart die de kat net als een eekhoorn om zich heen kan hangen en zichzelf zo warm toedekt. Een wigvormige kop met een uitgesproken neus en grote, wat spitse oren waaruit lange haarpluimen groeien. En de blik in de wat schuin staande ogen is alert, intelligent en een beetje “wild”. Ze zijn levendig, actief en zoeken graag gezelschap. Ze “kletsen” veel en zijn bijzonder verdraagzaam als het gaat om andere katten of huisdieren. Ze kennen een soort innerlijk evenwicht wat hen tot de boeiende en prettige dieren maakt die ze zijn. Een authentieke kat met een zachtaardig karakter, schoonheid in aaibare vorm. Dat is de Noorse Boskat !!

 
 
 
 
 
 

De Noorse Boskat Cattery Håret Landstryker vind je in Epe, Gelderland, tussen Apeldoorn en Zwolle, in een kleine, verbouwde boerderij. Onze boskatten hebben dankzij de unieke, veilige ligging van ons huis, de mogelijkheid in vrijheid op en rondom ons terrein te leven. De dekkaters hebben hun onderkomen in het katerverblijf, waar ook gastkatten kunnen logeren. Deze "Skjul" is verwarmd en heeft binnen en buitenkennels.

 
De eik, het Katsegat en Thorgill
 
Klik HIER voor de overzichtsfoto van de Grote Geer.
 
Knytta
 

De vrijheid die onze katten hebben, maakt hen tot gezonde, levenslustige katten, die tegen een stootje kunnen.
Niet zelden zien wij ze over de nok van het huis lopen, boven in bomen hangen of de weilanden en slootkanten afstruinen naar muizen.Overigens zijn deze Noren, ondanks of juist dankzij hun buitenactiviteiten, zeer huiselijke katten, die het liefst bij je in de buurt rondhangen en hun aanhankelijkheid graag tonen met een "praatje" of een slaapje op schoot.

Van kopers van onze kittens verwachten wij dat ze hun Noor als kat in hun waarde kunnen laten, wat inhoudt dat het dier naar buiten moet kunnen. Hetzij in een kennel, hetzij in een afgeschermde tuin of, als de situatie dat toelaat, in volle vrijheid zoals ook de huis-tuin-en keukenkatten die genieten.
 

 
Ch. Gujaclea's Xylonia