Een kleine overdenking aan het begin van een nieuw (fokkers)jaar.

Kattenfokker zijn is mooi!  In een huis vol dieren, in mijn geval Noorse Boskatten, maak je de geboorte mee van kittens en ben je maandenlang in de ban van deze diertjes. Je ziet ze opgroeien, volgt hun ontwikkeling, hun spel, je speurt naar karaktertrekjes  en je voelt je rijk met zoveel moois om je heen. In een  huis met kittens lijkt het leven je toe te lachen!
Behalve genieten van het kleine spul, wil een serieuze fokker alles weten van erfelijkheid, van uiterlijk en innerlijk van de kat, gezondheid,  ras-eigenschappen en individuele eigenaardigheden, want geen twee katten zijn hetzelfde en onze taak is een ras-typische en gezonde kat te fokken met een fijn karakter.
Cursussen worden gevolgd, boeken gelezen, bij andere fokkers in de leer, mooie dieren gekocht, ah.. we weten veel, soms nog meer dan de dierenarts denken we (grapje) en we doen het goed.
We proberen voor onze dieren een moeder te zijn, een arts en verloskundige, verpleger en gedragsdeskundige, en soms moeten we het allemaal op hetzelfde moment zijn. Daarnaast moeten we onvermoeibaar poetsen en ons huis schoonhouden, werken we virussen, bacteriën, parasieten, keutel- en katerluchtjes net zo snel de deur weer uit als ze binnenkwamen, blijft de dierenarts onze vriend door de boel financieel op orde te houden, is onze cattery een alternatief dierenpark-uitje en staat er bij fokkers altijd koffie en lekkers klaar voor enthousiast bezoek. Heerlijke hobby!
Maar de natuur is soms grillig en fokkers komen voor verrassingen te staan die lelijk kunnen uitpakken. Soms wens ik dat fokkers meer bescheiden hun woorden zouden kiezen, want hoe veel, of beter gezegd, hoe weinig weten we nu eigenlijk werkelijk van de natuur in onze dieren?  Hoe goed kennen we onze dieren ondanks of dankzij de testen die er op dit moment beschikbaar zijn? Realiseren we ons wel voldoende dat aannames geen feiten zijn en omgekeerd? En is 1 en 1 altijd wel 2?
Keuzes worden in de fok weloverwogen gemaakt en toch zal elke fokker van tijd tot tijd worstelen met problemen en teleurstellingen die moeilijk of niet zijn te voorkomen of zijn op te lossen. Dan moeten we accepteren dat natuur het laatste woord heeft, slikken ons onvermogen en zien met vernieuwd respect om naar onze dieren.
Een goede fokker is intuïtief vaardig en vertrouwt daar op. Hij kan ego en egoïstisch handelen herkennen, daarvan afstand nemen en zal eigenbelang of het belang van de koper nooit boven het dierenbelang stellen.
Een succesvolle hobby-fok kost giga veel tijd en geld en soms zelfs àl je geld. Het vraagt veerkracht en een groot incasseringsvermogen, en een diepe maar vooral realistische liefde voor de dieren. Want als alles je gelukt is, je kittens blozend op de foto’s staan, voor elk dier een passend huis is gevonden, je je niet aan de kleintjes hebt gehecht en de tijd daar is dat ze naar hun nieuwe mensen gaan, blijk je je wèl gehecht te hebben en is “loslaten” de onthutsende realiteit aan het einde van elke kittentijd.
Maar het avontuur van geboorte en jong leven en de wens het geluk en de ontroering daarvan te delen met anderen, geeft mij persoonlijk de energie om ieder jaar kittens welkom te heten in mijn cattery “Håret Landstryker”.
Dus ook in 2023 zullen er kittens bij ons geboren gaan worden en als u daar graag meer over zou weten, bent u van harte uitgenodigd vrijblijvend te informeren via mail post@haretlandstryker.nl of telefonisch 0578 – 641840

 

Karin Geerdink

nl_NLNederlands