Cattery Informatie

Dankwoord

Heel veel dank aan Robin en Annemarie die met enthousiasme vele uren hebben gewerkt aan deze website van cattery Håret Landstryker.
Dank ook aan Elske voor het ontwerpen van het logo met onze allereerste kater Tristan.

En dank aan mijn lieve kattenbeesten die ik in alle seizoenen van hun leven mocht fotograferen en waarvan de mooiste plaatjes op deze website zijn terug te vinden.

Doordat de site een Engelse vertaling heeft en responsive is, hopen wij dat deze uitnodigend en toegankelijk zal zijn.
Bezoekers wens ik veel kijk- en leesgenoegen, met de waarschuwing hun hart niet onmiddelijk reddeloos te verliezen aan de Noorse Boskat.

Karin Geerdink

Vikingen

De Noorse boskat is de oorspronkelijke huiskat van de Scandinavische landen. Ooit meegenomen naar het noorden door Vikingen en Kruisvaarders, hebben ze zich ontwikkeld tot de halflangharige kat zoals we die nu kennen. Het waren sterke dieren, jagers die tegen een koude-stootje konden. Sinds 1977 is de Noorse Boskat wereldwijd als ras erkend.

 

Freya’s lievelingen

In de eeuwenoude Noorse verhalen over Odin en zijn godenfamilie, was het Freya, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid, die twee boskatten had om haar strijdwagen te trekken. Het waren een zwarte en een witte en volgens de overlevering haar troeteldieren. Deze katten waren even magisch als Freya en de mensen geloofden graag dat het brengers van geluk waren.

De Noor

Hoewel de Noorse boskatten van nu geen goddelijke krachten meer hebben zoals de lievelingen van Freya, herken je ze nog altijd aan hun stoerheid. Aan hun sterke, hoge achterpoten, de lange pluimstaart. Aan hun wigvormige kop, gladde neuslijn en aan hun oren waaruit lange haarpluimen groeien. Maar vooral herken je ze aan de alerte, intelligente, wilde blik in de wat schuin staande ogen.
Noren zijn levendig, actief en onafhankelijk als elke kat, maar zoeken ook graag ons gezelschap. Ze zijn goed van vertrouwen en verdraagzaam. En in hun vriendschap met ons ontwikkelen sommige zich als echte praters.
Authentieke dieren die ons betoveren en met wie we graag huis, hof, lief en leed delen.
De Noorse Boskat Cattery Håret Landstryker vind je in Epe, Gelderland, tussen Apeldoorn en Zwolle, in een kleine, verbouwde boerderij.
Onze boskatten hebben dankzij de unieke, veilige ligging van ons huis, de mogelijkheid in vrijheid op en rondom ons terrein te leven. We zien ze vaak in bomen hangen en weilanden of slootkanten afstruinen naar muizen. De dekkaters hebben hun onderkomen in het katerverblijf, waar ook gastkatten kunnen logeren. Deze “Skjul” is verwarmd en heeft binnen- en buitenrennen.
De eik, het Katsegat en Thorgill.
Dit is huis en erf de Grote Geer in Epe, waar onze Noren opgroeien en kunnen zwerven en jagen. Een gekoesterd en dierbaar paradijsje.
Van kopers van onze kittens verwachten wij dat ze hun Noorse boskat als kat in haar waarde kunnen laten, wat inhoudt dat het dier naar buiten moet kunnen. Hetzij in een ren, hetzij in een afgeschermde tuin of, als de situatie dat toelaat, in volle vrijheid zoals ook de huis-tuin-en keukenkatten die vaak mogen genieten.
nl_NLNederlands